Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Iertarea îl îndreaptă pe om, nu frica sau pedeapsa

De-a lungul istoriei omenirii au fost mulți cei ce au încercat să-i facă pe oameni mai buni prin respectul riguros al legii, prin frica de pedeapsă și de condamnare. Chiar și Biserica a predicat un Dumnezeu al fricii. Dar, așa cum putem constata astăzi, nici un om nu s-a schimbat vreodată sub presiunea fricii sau a pedepsei. Frica nu convertește pe nimeni. Frica nu-i face pe oameni mai buni. Frica poate să-l oprească pe un om de la săvârșirea faptelor rele, dar nu-l poate face mai bun sau mai drept. Oare iertarea sau milostivirea ar putea să-i facă pe oameni mai responsabili?

Da, așa cred, pentru că Isus a propus iertarea ca drum de schimbare a omului. Despre această cale a vorbit Papa Ioan al XXIII-lea în discursul de deschidere a Conciliului Vatican II, pe 11 octombrie 1962. Printre altele, Papa cel Bun spunea că în trecut „Biserica a condamnat cu severitate maximă erorile. Acum Mireasa lui Christos preferă medicina milostivirii și nu pe cea a severității”.

Așadar pe drumul cel nou al schimbării omului în bine, drum pe care Isus l-a introdus în istorie, cuvintele de ordine sunt iertarea, nu frica; milostivirea, nu pedeapsa. Acest suflu nou pastoral a fost confirmat de Papa Paul al VI-lea la încheierea lucrărilor Conciliului, când a spus că, astăzi, Biserica nu trebuie să se adreseze omului contemporan prezentându-i o listă de „condamnări deprimante”, ci o ofertă de „remedii încurajatoare”.

Recent Papa Francisc a lansat o adevărată campanie de evanghelizare în cheia milostivirii, propunând un An Jubiliar al Milostivirii, între prima duminică din Advent 2015 și sărbătoarea „Christos Rege” din 2016. În Scrisoarea apostolică „Misera et Misericordia” („Mizerabila și Mizericordia”) din 20 noiembrie 2016, actualul Suveran Pontif propune o serie întreagă de gesturi pastorale prin care dorește să promoveze cultura milostivirii. În inima acestei culturi stă iertarea lui Dumnezeu, necondiționată și nelimitată față de toți oamenii. Stă gestul de îndurare al lui Dumnezeu Tatăl, care s-a aplecat asupra noastră prin Christos și ne-a îmbrățișat cu iubirea sa milostivă. Astfel, ori de câte ori „mizeria” umană este copleșită de „mizericordia” divină, omului păcătos, trist și deprimat i se deschide un orizont de speranță și de fericire. Detalii în predica din 7 aprilie 2019 pe care o postez mai jos.

  • 7 aprilie 2019

Lasă un răspuns