Am fost invitat recent să țin predica la hramul parohiei catolice din Popești-Leordeni. Este vorba de 7 octombrie 2019, când Biserica Catolică celebrează memoria liturgică a „Sfintei Fecioara Maria, Regina Sfântului Rozariu”. În mesajul adresat m-am axat pe necesitatea/urgența de a recita sfântul Rozariu cât mai des posibil. Adică, acasă sau la biserică, când așteptăm autobuzul sau tramvaiul, când călătorim cu trenul sau avionul, când așteptăm pe cineva, când suntem triști, veseli, în așteptare sau plini de speranță etc. Dar am adăugat o întrebare: de ce trebuie să-l recităm des?
Căutând un răspuns m-am folosit de un text interesant semnat de Fericitul Anton Durcovici, episcop romano-catolic mort în închisoarea de la Sighet în 10 decembrie 1951. În timpul detenției sale a fost constrâns prin forță să dea mai multe declarații. În cea din 26 aprilie 1950 scria aceste cuvinte cu miros de testament.
„La Fundu-Răcăciuni, județul Bacău, am predicat despre rugăciunea Rozariului. Am arătat frumusețea și puterea acestei rugăciuni din conținutul ei, din ajutoarele dobândite prin ea în nenumărate rânduri, ca de exemplu convertirea ereticilor albigenzi în secolul al XIII-lea, scăparea creștinătății de pericolul Turcilor de la Lepanto 1571, și din îndemnurile Sfintei Fecioare însăși în vremurile mai noi la Lourdes 1858 și Fatima 1917. Am îndemnat pe ascultători să rostească cu evlavie cât mai des această rugăciune, fie prin biserică fie acasă”.
Textul de mai sus se găsește la pagina 74 în cartea pe care am avut onoarea să o editez cu opt ani în urmă: Anton Durcovici, Nu sunt de acord. Declarații din arestul Securității București (1950), Editura Sapientia, Iași 2011. Tot în această carte, Fericitul A. Durcovici scria că „La Tuta, județul Bacău, am recomandat credincioșilor rugăciunea sfântului Rozariu, acasă și la biserică, lăudând obiceiul lor de a-l recita des” (p. 77).
În predica rostită la Popești-Leordeni am dezvoltat motivațiile Fericitului A. Durcovici. Astfel, am spus că rugăciunea Rozariului este o rugăciune simplă, frumoasă, puternică, eficace datorită (1) conținutului, (2) roadelor pe care le produce și trebuie rostită des pentru că așa ne (3) îndeamnă Sfânta Fecioară în aparițiile ei de la Lourdes și Fatima. Referitor la conținut, Rozariul este o rugăciunea trinitară și cristologică. Cât privește roadele, cel mai important este darul păcii interioare, care debordează în familie și în societate. Rozariul este o energie de pace pentru familii și lume. Iar din aparițiile recente ale Maicii Domnului am reținut îndemnul ei de a recita zilnic sau cât mai des această rugăciune.
Am adăugat în final câteva observații personale. Am obiceiul să port un Rozariu în buzunarele de la haine. Lucrul acesta mă ajută atât să mă rog des Rozariul, cât și să-mi identific rapid haina când particip la vreo conferință. Recent s-a întâmplat asta. Am participat la un colocviu internațional. Era multă lume acolo. La ieșire mi-am recuperat haina, dar înainte de asta am verificat dacă este un Rozariu în buzunar. Era. L-am scos. Doamna care era lângă mine, cred că de confesiune ortodoxă, l-a văzut și mi-a zis: „Vai! Ce frumos!!! Sunteți catolic?” „Da”, i-am răspuns. „Nu mi-l dați mie?” „Da, vi-l dau cu dragă inimă”. Nu știu ce va fi făcut cu el. Poate l-a pus la gât. Dar ce m-a impresionat este altceva. Rozariul a fost interpretat de doamna în discuție ca semn distinctiv pentru catolici. Oare așa este și pentru noi?
Și încă ceva. După sfânta liturghie parohul ne-a invitat la cină. Am stat cam vreo oră la parohie. Când am terminat, circa 21.30, am plecat împreună cu alți colegi cu mașina. Ajungând în dreptul monumentului Fericitului Anton Durcovici, am văzut cum la acea oră târzie mai mulți tineri adunați în cerc se rugau sfântul Rozariu. Într-un anumit fel predica a avut efect, pentru că spre finalul ei m-am întrebat care ar fi moștenirea lăsată nouă și celor din Popești Leordeni de Fericitul A. Durcovici. Convingerea mea este că această moștenire, cel puțin pentru credincioșii din Popești, este sfântul Rozariu. Detalii în predica postată mai jos.
- 8 octombrie 2019
- Dancă Wilhelm
- 0 Comentarii
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.