Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Trandafirul diacon al Epifaniei

Acest trandafir care se găsește sub geamul biroului meu a rămas înflorit tot timpul Crăciunului. Formidabil! Deși au fost câteva nopți cu -7 grade a rezistat. Puterea lui Dumnezeu! E dovada vie că viața și frumusețea au ultimul cuvânt. L-am fotografiat a doua zi după Epifanie pentru că am văzut cum această floare și-a asumat rolul diaconului din cadrul liturghiei din ziua de 6 ianuarie 2022.

Cum vine asta? In mod obișnuit, după proclamarea Evangheliei din sărbătoarea Epifaniei diaconul anunță data principalelor sărbători liturgice, în special data Paștelui. Prin acest ritual catolic se prelungește un obicei din vremea preoților romani, care obișnuiau să vestească sărbătorile lunii în ajunul sau la începutul perioadei respective. Acestea sunt celebrele “kalendas”. De aici provine cuvântul “colindă” in limba română.

În ziua 6 ianuarie 2022 nu am avut la liturghia de la 12.15 niciun diacon. Trandafirul de sub geam i-a luat locul, într-un anumit fel, și îmi spune mie, dar si celor care îl privesc că destinul Pruncului Născut la Betleem este Învierea la care nu se ajunge fără Cruce sau Calvar.

Bref, mesajul trandafirului diacon: Epifania din 6 Ianuarie 2022 deschide un drum care se va termina pe 17 aprilie, la Înviere.

Frumusețea va mântui lumea!

Lasă un răspuns