Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Știință și credință la Mircea Eliade

Am fost invitat de Cl. Arieșan și M. Neamțu să țin o conferință la Timișoara. De ce? Pentru că Timișoara se pregătește să devină „capitală culturală europeană”. Ei au stabilit tema conferinței, și anume raportul dintre știință și credință.

Conferința face parte din seria „Conferințele de la Timișoara” găzduite de Consiliul Județean Timiș. Trebuia să vină și H.R. Patapievici. El ar fi vorbit despre raportul știință și credință la Blaise Pascal, iar eu la Mircea Eliade. Așadar, am pornit spre Timișoara doi conferențiari și, în 10 noiembrie 2022, a ajuns unul singur. H.R. Patapievici din motive de sănătate nu a mai venit.

Am vorbit în prima parte a conferinței, în general și din punct de vedere istoric, despre raportul știință și credință. În partea a doua am dezvoltat ideea de „știință a religiilor” la Mircea Eliade. Am subliniat metoda de abordare, care la Eliade este antireducționistă și comparativă. Apoi am arătat că știința religiilor are un sens concret, și anume hermeneutica creatoare, care prespune trei verbe: a identifica, a descrie și a explica. Dar, istoricul religiilor nu ajunge să înțeleagă un fenomen religios doar dacă îl interpretează, ci atunci când trece și la trăirea lui.

Îi mulțumesc din suflet lui Claudiu Arieșan pentru invitație și organizare. Dacă ar fi să rezum, aș spune doar un singur cuvânt: impecabil! Detalii găsiți în articolul postat mai jos.

  • 26 noiembrie 2022

Lasă un răspuns