Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Sf Iosif împreună mântuitori ai Mântuitorului de viruși

L-am sărbătorit astăzi, 19 martie 2020, în condiții speciale pe Sfântul Iosif, soțul Mariei și tatăl purtător de grijă al lui Isus (cf. Mt 1, 18-24). De asemenea, l-am celebrat ca patron spiritual al catedralei „Sf. Iosif” din București, dar și patron universal al Bisericii Catolice. Condițiile speciale se referă la faptul că am celebrat hramul bisericii nu în biserică, ci afară. Lucrul acesta mi-a dat de gândit.
Suntem în plină criza creată de răspândirea virusului COVID-19. Care este misiunea Bisericii în aceste momente? Sf. Iosif ne sugerează un răspuns. Biserica are misiunea de a păstra, a trăi și a vesti adevărurile mântuirii. Nu trebuie să se substituie statului. Nu trebuie să-i îndemne pe oameni să se spele pe mâini. Lucrul acesta ține de datoria Ministerului Sănătății, Educației.
Asemenea Sf. Iosif Biserica trebuie să-l ocrotească pe Christos de pericolele mortale (vezi fuga în Egipt) ale uitării și indiferenței și să facă să se audă glasul Lui chiar și atunci când tace.
Sf. Iosif este un model de viață creștină. A știut să tacă în mod inteligent, făcând loc Cuvântului lui Dumnezeu în inima sa. A fost un mistic al vieții cotidiene, centrându-și viața pe voința lui Dumnezeu.
Astăzi criza coronavirus constrânge Biserica din unele părți ale lumii la tăcere. În aceste contexte sf. Iosif poate să ajute ca tăcerea să devină elocventă, să vorbească. Mai multe detalii în predica postată mai jos.

  • 16 aprilie 2020

Lasă un răspuns