Sf. Anton de Padova este cunoscut și cinstit în toată lumea. Nu doar la noi în România. Am fost la Istanbul și am văzut că acolo, în bisericile catolice, era cinstit de mulți bărbați și femei. Am fost la Beijing și acolo am observat același lucru: era cinstit de numeroși bărbați și femei care păreau topiți în actul lor de rugăciune. Tot la fel la Seoul, în Coreea de Sud. Același lucru l-am remarcat în America, la fel în Europa, în multe locuri. Pe alocuri se poate observa că devoțiunea la sf. Anton a devenit mai importantă decât adorația datorată lui Dumnezeu. Desigur, aveam de-a face cu o exagerare. Dar faptul rămâne: sf. Anton este foarte cunoscut în lume.
Unii sau alții se pot întreba: de unde provine această faimă de sfințenie? Și cum se explică faptul că durează mai bine de 800 de ani? Sf. Anton a murit la vârsta de 36 ani, deci nu a avut prea mult timp să se facă remarcat, cunoscut. Cu toate acestea zeci și sute de mii de oameni de-a lungul timpului au apelat la ajutorul lui. Într-adevăr, sfântul minunilor la îndemâna tuturor are un loc special în inimile oamenilor pentru că are un loc special în fața lui Dumnezeu. A fost iubit de Dumnezeu și este iubit de oameni! Da, pentru că viața lui curată atrage privirea milostivă a lui Dumnezeu, iar rugăciunea adresată lui nu rămâne fără răspuns.
Cred că sf. Anton poate fi asumat astăzi ca model de trăire creștină. Propun două posibile itinerarii existențiale creștine pe urmele Sfântului. Primul se referă la determinarea, curajul, îndrăzneala de a face rupturi de nivel în viața noastră. Mai ales atunci când simțim că suntem copleșiți de superficialitate. Așa cum a făcut sfântul Anton, care a trecut de la viața de profesor universitar la viața simplă de frate franciscan. Al doilea are legătură cu dragostea lui extraordinară față de Cuvântul lui Dumnezeu. Această pasiune pentru Sfânta Scriptură l-a ajutat să descopere Înțelepciunea ascunsă din Biblie, să o predice și să o trăiască. Cu această Înțelepciune și-a presărat viața și și-a cultivat viața cu sens etern.
Cum să ne comportăm când auzim chemarea la lucrurile esențiale și cum putem să dăm un sens vieții noastre cu ajutorul Înțelepciunii? Câteva sugestii în predica postată mai jos.
Sfinte Antoane de Padova, roagă-te pentru noi!
- 13 iunie 2019
- Dancă Wilhelm
- 0 Comentarii
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.