Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Prof. Daniel Barbu: Așa cum a fost, așa cum este

Prieteni, ieri, 21 martie 2024, au avut loc funeraliile prof. Daniel Barbu. În catedrala „Sf. Iosif” din București am rostit un cuvânt de zidire sufletească. Din înregistrarea pe care o postez mai jos lipsește începutul. Spuneam acolo că trecerea lui la cele veșnice m-a surprins. Da, deși doar cu o săptămână în urmă vorbisem cu el la telefon.

Moartea a fost „ultimul curs” pe care l-a ținut prof. Daniel Barbu. Am răspuns în numele lui la întrebarea: Ce este moartea pentru tine? Pe scurt, este o „fugă din lume”. Am subliniat că el a vorbit despre moarte ca „fugă din lume” în cartea „Pia libertas”. Cartea a apărut anul trecut la editura Vremea. Confirm că în ultimii săi ani de viață a trăit departe de lume. Această „fugă” a fost conștientă, asumată spiritual. În ce sens? În sensul că s-a dăruit lumii prin mai multă meditație, rugăciune.

Am evocat câteva colocvii pe tema Împărăției lui Dumnezeu din inimi. Aceasta e una din temele teologice asupra căreia a reflectat mult în „Pia libertas”. Am dezvoltat, pe scurt, coordonatele Împărăției și avantajele ei. Am încheiat cu un vers din Rainer Maria Rilke. Poetul zice: „Doamne, dă fiecăruia moartea sa! Acea moarte care înflorește din viața în care a iubit, a gândit și a suferit”.

Pentru mai multe detalii deschideți linkul de mai jos.

  • 22 martie 2024

Lasă un răspuns