Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Preot catolic prima dată la Trinitas TV

Faptul că am fost invitat la Trinitas TV să vorbesc despre călătoria apostolică a Papei Francisc în România a fost un fel de rod anticipat al vizitei. Așa a fost și este, sper, un semn bun pentru viitorul relațiilor interconfesionale din Grădina Maicii Domnului. Filmul redă discuția din seara de 30 mai 2019 cu dl Vasile Bănescu și dl Bogdan Tătaru Cazaban. Am vorbit despre principalele aspecte ale vizitei Sfântului Părinte la București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj.

Înainte de toate am subliniat faptul că este o vizită de stat. Într-adevăr, fără invitația președintelui României, dl Klaus Werner Iohannis, Papa Francisc nu ar fi putut veni în țara noastră. Apoi am spus că este o vizită ecumenică. Da, fiindcă România este o țară majoritar ortodoxă. Întâlnirea cu Părintele Patriarh Daniel, membrii Sinodului permanent și comunitatea creștinilor ortodocși a fost firească și, mai mult decât atât, frățească. Trinitas TV a transmis întâlnirile Papei Francisc cu și din Biserica Ortodoxă Română.

În fine, ultimul aspect al vizitei a fost cel pastoral. Sfântul Părinte nu merge într-o țară unde trăiesc creștini catolici dacă nu este invitat de Conferința Episcopilor Catolici. Cu referire la Biserica Catolică din România am vorbit despre diversitatea liturgiilor și a grupurilor etnice, lingvistice și culturale care o compun. Câtă bogăție umană și creștină! Câtă frumusețe! Unitate în diversitate. Unitate reconciliată în diversitate legitimă este țelul lucrării spirituale și pastorale pentru promovarea unității creștine. Papa Francisc îi invită pe toți creștinii de toate denominațiunile să ieșim din prejudecățile trecutului și să mergem împreună în spiritul Botezului.

Îndemnul la unitate ar trebui receptat cu mai multă îndrăzneală în aceste vremuri lichide din punct de vedere axiologic. Un alt imbold vine din faptul că azi ideologii periculoase (individualismul, consumerismul) amenință libertatea de manifestare a credinței în viața publică. Cei șapte episcopi greco-catolici martiri s-au jertfit pentru libertatea credinței și a Bisericii lor. Astăzi sunt propuși ca modele de rezistență și fidelitatea față de Evanghelie.

Despre toate acestea, dar și despre personalitatea și carisma Papei Francisc puteți să aflați mai multe vizionând filmul postat aici. Mulțumesc Trinitas TV pentru invitație. #Sămergemîmpreună

#PapaînRomânia

Lasă un răspuns