Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Ioan Botezătorul: Vestește și dă mărturie în public

Duminica a III-a din Advent este numită „Duminica Bucuriei”. Fiind și ziua de naștere a Papei Francisc, am comentat exhortația „Bucuria Evangheliei”. Aici se vorbește despre evanghelizarea omului contemporan. Printre altele, Papa spune că bucuria este cauza evanghelizării eficiente. Bucuria este una specială. Ea este rezultatul întâlnirii cu Christos sau sentimentul că El este aproape. Am comentat Evanghelia duminicii, Ioan 1, 6-8.19-28. Am subliniat trei calități ale vestitorului Evangheliei.

Prima, să predice despre Christos pregătind terenul inimii omului contemporan. Cum? Sfântul Ioan Botezătorul sugerează o cale. Căutând eliberarea omului de prejudecăți. El spune „îndreptați calea Domnului”. Am apelat la ajutorul unui filosof, Francis Bacon (1561-1626). Pentru a cunoaște adevărul, spunea acest filosof, trebuie să eliberăm omul de idoli. Aceștia sunt de patru feluri. Unii țin de natura umană, alții de educație. Unii țin de viața publică, alții de stilul de viață bazat pe falsitate, prefăcătorie.

A doua, să fie un martor sau un mărturisitor credibil. Să nu se vestească pe sine. Să fugă de protagonism. Să fie fereastră, nu zid în raport cu Christos. Să facă un pas într-o parte și să-L lase pe Christos să iasă în evidență.

A treia, să aibă răbdare, dar și bunul simț al creșterii omului în bine. Sfântul Ioan Botezătorul nu s-a propus pe sine ca model. Nu a cerut ucenicilor să-l urmeze pe el, ci pe Christos. Când unii dintre ei l-au descoperit pe Christos, i-a lăsat să meargă după El. Spiritul de pregătire pentru Crăciun trebuie să fie marcat de bucurie. Dar nu orice fel de bucurie, ci aceea care provine din întâlnirea cu Christos.

Mai multe detalii în articolul postat mai jos.

  • 17 decembrie 2023

Lasă un răspuns