Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Implicații practice ale credinței în Sfânta Treime

Astăzi, 30 mai 2021, la catedrala „Sfântul Iosif” din București creștinii romano-catolici au celebrat solemnitatea Sfintei Treimi. După timpul Crăciunului și timpul Paștelui această sărbătoare este ca un fel de rezumat al mântuirii. Biserica îl propune atenției credincioșilor pentru a-i determina să treacă la gesturi concrete de îmbunătățire a relației cu persoanele Familiei Divine.

Pornind de la urmele Sfintei Treimi în interiorul omului am subliniat împreună cu Sfântul Augustin trei direcții de acțiune.

Prima se referă la Memorie. Ea îl simbolizează pe Dumnezeu Tatăl. Memoria înseamnă rădăcini, trecut, identitate, dialog între generații. Să recunoaștem că avem multe de corectat și de îmbunătățit în această privință.

A doua are legătură cu Gândirea. Aceasta îl manifestă pe Dumnezeu Fiul. El este Gândul întrupat al Tatăului, Cuvântul, Logosul. Mulți dintre noi cad victime în fața gândurilor care nu au legătură cu Gândul Tatălui, cu Fiul. Lucrarea de purificare și îndepărtare a gândurilor rele este importantă în viața de zi cu zi. Nu mai vorbesc de viața spirituală.

A treia imagine vizează voința omului. Ea îl reprezintă pe Duhul Sfânt în sufletul omului. Voința este voință bună dacă este îndreptată spre bine. A voi binele cuiva înseamnă a-l iubi. Cine poate spune că este în ordine în această privință? Cine susține că voința sa este îndreptată mereu spre binele altuia și al aproapelui? Prin semnul sfintei Cruci cu care ne însemnăm, sper, dimineața și seara să ne aducem aminte că Sfânta Treime locuiește în noi. Să o facem să iasă mai multă la suprafață prin „autograful” Sfintei Treimi, care este semnul Crucii. Accentul să cadă pe Duhul Sfânt, sărutul Trinității. Vă doresc să-l primiți și să-l dați mai departe celor care sunt singuri și părăsiți.

Mai multe detalii în omilia postată mai jos.

  • 30 mai 2021

Lasă un răspuns