Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Discipolul între iubire și lege și bucurie

Astăzi 9 mai 2021 de Ziua Europei am vorbit la omilie despre iubire și lege sau despre legea ca explicitare a iubirii. Astfel când legea este respectată și aplicată din iubire ea aduce bucurie în inimi. La catedrala „Sfântul Iosif” din București la liturghia de la 12.15 nu au fost mai mulți credincioși decât de obicei în timp de pandemie. În ansamblu numărul lor este în descreștere, deci mai mic decât de obicei. Oare de ce? Frică? Comoditate? Obișnuința de a nu mai participa fizic la liturghie? Știm că în Biserică nu contează numărul ci calitatea discipolilor. Și totuși … vremea e bună, putem veni mai mulți la biserică. Zic!

NB. Liturghia online nu este totuna cu liturghia participată față în față în biserică.

Am vorbit la omilie despre îndemnul lui Isus din In 15, 9-17: „Rămâneți în dragostea mea”. Cum să rămânem în iubirea Lui? Așa cum El a rămas în iubirea Tatălui, păstrând porunca Lui de mântuire a lumii. Știm toți că astăzi iubirea este un cuvânt uzat, abuzat, descarnat, lipsit de putere. De aceea am legat cuvântul iubire din Evanghelia duminicii de cuvântul lege sau poruncă. Am subliniat că legea este o explicitare a iubirii. Legea lui Dumnezeu este o formulare clară a iubirii lui Dumnezeu față de om. Ascultarea sau respectarea legii divine este iubirea omului față de Dumnezeu.

Suntem chemați să fim atenți la modul în care respectăm poruncile lui Dumnezeu pentru că în felul acesta îl iubim pe Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu nu trebuie să rămână o propunere vagă, poetică, emoțională. Iubirea lui Dumnezeu este concretă în iubirea aproapelui și este însoțită de bucurie, rod al prieteniei cu Isus. Iubirea nu este mai mare decât legea, pentru că legea explică sau concretizează legea.

Pe scurt Evanghelia de astăzi ne cheamă la prietenie cu Isus, lucru ce se realizează prin păzirea poruncilor și se manifestă prin bucuria mărturisirii iubirii Lui față de semenii noștri. „All you need is love” sau „Tot ceea ce îți trebuie este iubire” cânta The Beatles prin anii 1960. Da, dar iubirea izvorâtă doar din instincte nu potolește setea noastră de iubire. Doar iubirea înrădăcinată în iubirea lui Christos satisface foamea omului de dragoste.

Mai multe detalii în omilia postată mai jos.

  • 9 mai 2021

Lasă un răspuns