Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Dialoguri privind Biblia din spate și din față

În seara de 16 martie 2021 am vorbit despre Biblie cu jurnalistul Marian Voicu. Dialogurile noastre au pornit de la o carte tradusă recent la editura Humanitas. Este vorba despre “O ISTORIE A BIBLIEI” scrisă de John Barton. Felicitări din inimă Corneliei Dumitru pentru acuratețea traducerii.

Cartea conține analizele istoriei formelor și genurilor de redactare a textelor care alcătuiesc astăzi Biblia. În calitate de profesor de exegeză a Vechiului Testament la Universitatea din Oxford John Barton a preferat metoda istorico-critică în analizele sale textuale. Cercetările sale se extind și la cărțile Noului Testament.

În dialogul cu Marian Voicu am subliniat contribuțiile lui John Barton la înțelegerea Bibliei din perspectiva omului care și crede și gândește.

Sfânta Scriptura este codul de înțelegere a civilizației europene. Pentru omul credincios este Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru exegeți este un text scris intr-un context. Pentru cei necredincioși este un document cultural și istoric.

Cum trebuie citită Biblia? Ce autoritate are Scriptura pentru omul secularizat? Am răspuns la aceste întrebări și la altele pe aceeași tema in interviul publicat mai jos.

Sa iubim Biblia!

  • 19 martie 2021

Lasă un răspuns