Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Cuvintele lui Christos devin fapte, de aceea transformă vieți

Cuvintele predicate de Isus în sinagoga din Cafarnaum i-au surprins pe cei prezenți. Vezi Evanghelia după Marcu 1, 21-28. De ce? Pentru că Domnul are „putere” asupra cuvintelor și ideilor sale. El nu se ascunde în spatele „spuselor” altor rabini. El nu doar spune, ci decide; nu doar vorbește, ci înfăptuiește. Auzind cum vorbește, coreligionarii săi din Cafarnaum au avut multe sentimente. Mai întâi au fost surprinși, apoi l-au admirat și, în cele din urmă, s-au înfricoșat. Da, s-au temut de El, deoarece „duhurile rele” i se spuneau. Reținem că garanția victoriei asupra Celui Rău este Cuvântul lui Christos devenit faptă.

Am dezvoltat două teme importante.

Prima, să ne raportăm la Cuvântul lui Dumnezeu într-un mod deschis transformării vieții. Am constat că unii caută în Biblie doar informații sau elemente culturale. Aceștia riscă să nu se întâlnească cu „adevărul și harul” Sfintelor Scripturi. Ucenicii, deci Biserica, au primit „autoritatea” să transmită Adevărul și Harul Cuvântului lui Dumnezeu. Cum? Prin participarea la victoria lui Christos asupra Răului. De-a lungul istoriei această autoritate a fost uzată parțial, abuzată sau neglijată. Astăzi, mulți ignoră puterea de transformare a Cuvântului divin din cauza lipsei de pregătire sau de atenție. Cine ne ține departe de energia transformatoare a Bibliei? Cel Rău, „principele acestei lumi”, o ființă invizibilă și malefică.

A doua temă a fost dedicată existenței sau non existenței diavolului. Am recomandat să nu ținem cont de ceea ce spun psihologii sau psihoterapeuții despre existența diavolului. Să ascultăm și să urmăm Sfânta Scriptură, unde termenul Satana sau Diavol apare de peste 36/37 de ori. Nu este vorba doar despre o rămășiță mitologică, ci despre o ființă malefică reală. Fiul lui Dumnezeu a început activitatea publică luptând împotriva Celui Rău în pustiu. Giovanni Papini spunea că cea mai recentă înșelăciune a diavolului este știrea potrivit căreia ar fi murit. Valul uriaș de minciună, de nedreptăți, înșelăciuni din lume e o dovadă că diavolul există. Să nu ne comportăm ca și cum nu ar exista! Oricum nu trebuie să punem accentul pe frica de diavol, ci pe încrederea în iubirea milostivă a lui Dumnezeu Tatăl. El nu ne va lăsa să pierim în ispitele Celui Rău.

Mai multe detalii în articolul postat mai jos.

  • 28 ianuarie 2024

Lasă un răspuns