Cum să fac din viața mea un Carmel? Mi-am pus această întrebare de multe ori, dar astăzi am încercat să formulez un răspuns în cadrul predicii pe care am ținut-o la liturghia de hram de la biserica „Sf. Fecioară Maria de pe Muntele Carmel” de la mănăstirea carmelitană din Ciofliceni (Snagov, București).
Unul dintre ascultătorii mei (A.S.) atenți, căruia îi mulțumesc pe această cale, a rezumat structura predicii sau condițiile pentru a deveni un Carmel – o Grădină a lui Dumnezeu în trei puncte: 1) Caută-l pe Dumnezeu în fiecare zi! Asta să fie prioritatea ta între activitățile zilnice! 2) Să o ai pe Maica Domnului de protectoare și să stai împreună cu ea sub crucea lui Isus! Cu alte cuvinte să nu fugi de suferință, de cruce! 3) Să-ți asumi rugăciunea ca forță ce poate să transforme totul în lume! Sunt de acord cu acest rezumat. Asta am vrut să spun credincioșilor prezenți la Ciofliceni în 15 iulie 2018.
Cât privește arhitectura, biserica este construită în spirit ecumenic, la propriu și la figurat, pentru că este rezultatul imaginației și a împărtășirii ideilor a trei arhitecți: unul catolic – arh. Andrej Stefancic, din Slovenia, și alți doi ortodocși – arh. Tudor Rădulescu și arh. Ion Rădulescu, din România. Acești trei arhitecți au reușit să armonizeze mai multe stiluri românești de construcții monahale cu tradiția carmelitană din apus. În interior biserica conține mozaicuri de o frumusețe rară, realizate de părintele iezuit Marko Rupnik, reprezentând scene din viața profetului Ilie, părintele fondator al ordinului carmelitan, dar și multe alte secvențe din viața lui Isus și unor sfinți carmelitani. Calea Crucii este un comentariu la sfârșitul suferind al vieții pământești a lui Isus cu texte din Cântarea Cântărilor. Este ceva de-a dreptul emoționant! Altarul este mozaicat complet și redă în piatră și culoare nunta mistică a Bisericii și a fiecăruia dintre noi, ca membre ale Bisericii, cu Christos, Mielul și Regele nostru. Deoparte și de alta a imaginii centrale, Christos încoronând fecioara, care simbolizează Biserica și sufletul fiecărui credincios, se află sfinții tradiției carmelitane: Sfântul profet Ilie pe Muntele Carmel, Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Tereza de Avila, Sf. Ioan al Crucii, Sf. Tereza a Pruncului Isus, Sf. Edith Stein, dar și câțiva sfinți cu amprentă locală: Fer. Vladimir Ghika, sf. Elena, precum și sf. Ioan Paul al II-lea, cel care i-a încurajat pe călugării carmelitani de la Verona, din Italia, să vină în România și să cultive carisma lor printre credincioșii catolici din țara noastră. Au venit și au ales Bucureștiul. Biserica a fost deschisă în anul 2014 și consacrată în 2015 de I.P.S. Ioan Robu. Mulți critici de artă sunt de părere că în lumina raportului arhitectură și credință, biserica de la Ciofliceni este cea mai reușită dintre construcțiile religioase moderne din Europa. Aici se organizează multe evenimente cultural-religioase, exerciții spirituale, cursuri de formare a credinței etc. Mai multe detalii găsiți pe site-ul: www.carmelitanisnagov.ro
Mai jos puteți să ascultați predica de la sărbătoarea hramului. A fost cam lunguță, dar oamenii mă invitau prin atenția și privirile lor să le spun mai multe lucruri despre spiritualitatea și carisma carmelitanilor. Părinților carmelitani, vă mulțumim că ați venit în România și dați mărturie despre primatul absolut al lui Dumnezeu în viața omului!
Dragi prieteni, dacă aveți drum spre Ploiești, sau invers spre București, nu ezitați să vizitați mănăstirea de la Ciofliceni, urmați indicatorul pentru Snagov. Veți pleca de acolo cu „bateriile” încărcate! Garantat!
- 15 iulie 2018
- Dancă Wilhelm
- 0 Comentarii
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.