Cine seamănă iubire va culege iubire. Cine sădește iubire va găsi iubire. S-ar putea să-l cauți pe Dumnezeu în Dumnezeu și să nu-l găsești. Dar, dacă îl cauți pe Dumnezeu în aproapele îl vei găsi. Despre cum să ținem unite iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele am vorbit astăzi, 4 noiembrie 2018, în catedrala sf. Iosif din București. George Bernard Shaw spunea să ne temem de oamenii care au un Dumnezeu doar în cer. Însă ar trebui să ne temem și de cei care au un Dumnezeu doar aici pe pământ. Cum să nu ne mai fie teamă? Cum să ținem legate cele două forme de iubire?
Iubirea de Dumnezeu nu trebuie să aibă o altă motivație decât Dumnezeu însuși. Sfântul Bernard spunea că Dumnezeu trebuie iubit pentru cine și ceea ce este Dumnezeu și fără măsură. Dacă Dumnezeu este perceput de noi drept Cineva care ne iubește (K. Barth), atunci, această iubire poate să genereze și să susțină iubirea față de aproapele.
Cum putem ajunge la iubirea celor apropiați nouă? Mai întâi să-i cunoaștem. Să vedem cine sunt începând cu cei din familie, cu vecinii de pe scară sau de pe stradă. Apoi să punem în practică iubirea față de semeni, dar căutându-l și găsindu-l în ei pe Dumnezeu. Nu întâmplător Isus le-a cerut discipolilor să-i iubească pe dușmani. De multe ori semenii și dușmanii noștri sunt aceleași persoane (G. K. Chesterton).
Ura, egoismul, violența sau indiferența față de semenii noștri este semn că ne lipsește iubirea autentică. Absența iubirii înrădăcinate în Dumnezeu din familie și din societate duce la apariția certurilor și a războaielor între oameni. De asemenea, sunt semn că noi am acumulat multă frustrare, supărare și insatisfacție. De aceea, pentru a-i putea iubi pe dușmani să încercăm mai întâi să ne iubim pe noi înșine. Să ne prețuim, să ne apreciem, să ne simpatizăm. Să fim fanii noștri cei mai buni. O generație de tineri crescută în fericirea aprecierii demnității proprii și a propriilor calități justifică speranța că o lume mai bună este posibilă.
Atenție! Astăzi după predică două persoane, una mai tânără și alta mai în vârstă, au avut probleme de sănătate. Criză de stomac, într-un caz, iar în celălalt cădere de calciu. Să ne rugăm pentru ele! Am meditat puțin la cele întâmplate. M-am întrebat: o fi fost din cauza oboselii, vârstei, aerului încărcat din biserică, sau a predicii? Nu știu. Oricum, daca predica despre iubire are vreun efect asupra trupului, minții și inimii omului acela nu poate fi decât unul bun. Ca să vă convingeți, deschideți linkul de mai jos.
- 4 noiembrie 2018
- Dancă Wilhelm
- 0 Comentarii
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.