Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Advent timp contrar anxietății și indulgenței față de trup

În prima duminică din Advent 2021/2022 am vorbit despre pregătirea fizică și existențială pentru Crăciun. Am spus că între lumea materială și lumea spirituală există o strânsă legătură. Astfe, Isus se va naște în noi dacă nu vom lăsa ca inimile noastre să se „îngreuieze în necumpătare, beție și grijile vieții” (Luca 21, 34).

Am despărțit cele două recomandări din Evanghelia duminicii după cum urmează.

Prima cere să nu fim îngăduitori cu slăbiciunile trupului. Din păcate indulgența față de dorințele exagerate ale trupului este în spiritul culturii contemporane. De aceea, rezistența nu este ușoară. Mulți capotează și celebrează sărbătorile mai mult în dimensiunea materială decât în cea spirituală. Fiecare are ceva de spus în această privință. Majoritea dintre noi se preocupă să afle unde sau când se taie un porc bun. Sau, unde găsesc țuica cea mai bună, caltaboșii cei mai buni, plăcinte și cozonaci excelenți, vin și așa mai departe.

A doua se referă la „grijile vieții”. Ele pot deveni atât de stresante încât ne fac să lăsăm deopartea participarea la liturghie, rugăciune, întâlnirile cu familia sau cu prietenii. Și acest derapaj numit „agendă de businessman” este în spiritul culturii contemporane. Și în acest caz rezistența este dificilă, dar nu imposibilă.

Adventul îi pregătește pe ucenici să reziste la aceste mode și atracții ale culturii contemporane. Într-adevăr, dacă nu pregătim trupul nostru pentru Crăciun prin renunțare la orice formă de exces, nu putem simți în noi bucuria nașterii Domnului. Isus prin întrupare s-a făcut „trup”, dar nu un trup supus la excesul în toate formele și variantele de viață pământească.

În concluzie, am pledat pentru atenție, trezire, vigilență spirituală, dar pornind de la moderația dorințelor trupului și de la ierarhizarea grijilor zilnice. Numai omul treaz se poate bucura cu adevărat cu ocazia nașterii Domnului.

Advent binecuvântat!

  • 28 noiembrie 2021

Lasă un răspuns