Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
20 DE ZILE PÂNĂ LA VIZITA PAPEI ÎN ROMÂNIA

Am discutat recent cu Cristian Curte la Radio România Actualități despre foarte apropiata vizită a Papei Francisc în România. Discuția a avut loc după vizita Sfântului Părinte în Bulgaria și Macedonia de Nord. Biserica Ortodoxă Bulgară l-a primit într-o atmosferă destul de rece, distantă. Unii mitropoliți ortodocși bulgari au criticat instituția papalității și, implicit, pe Papa Francisc. Atitudinea Ortodoxiei bulgare – nefrățească, necreștină, neprimitoare – a trezit sentimente de îngrijorare în cei ce se ocupă de pregătirea vizitei Papei în România și, mai ales, de întâlnirea succesorului lui Petru cu Biserica Ortodoxă Română.

Am vorbit mai întâi despre aspectul pastoral al vizitei. Papa Francisc va veni în țara noastră ca să-i întărească pe frații și surorile sale în credință. În timpul Pătimirii, Mântuitorul Isus prezice trădarea lui Petru și îi spune: „Simon, Simon, iată, Satana, a cerut ca să vă cearnă ca pe grâu; eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta; iar tu, când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi!” (Lc 22, 31-32). Asta este misiunea principală a succesorului sfântului Petru: să-i întărească pe frații săi în credință. Acesta este motivul principal pentru care Sfântul Părinte va veni la noi.

După cum se știe catolicii din România se identifică prin două rituri; unii sunt de rit latin (români, maghiari, polonezi, croați, bulgari, slovaci etc.), iar alți de rit bizantin, greco-catolic (români).

Am discutat, apoi, despre dimensiunea ecumenică a vizitei, spunând, printre altele, că Papa nu va veni în țara noastră ca să obțină jurisdicția asupra Bisericii Ortodoxe. Sfântul Părinte dorește ca prin asemenea vizite și întâlniri cu Biserica Ortodoxă să lărgească comuniunea dintre creștinii din România, oricare ar fi denominațiunea lor. Papa Francisc este un promotor al armoniei sau unității reconciliate în diversitate.

Dimensiunea diplomatică a vizitei este comentată în acest interviu de Theodor Baconski.

Mai jos puteți să ascultați emisiunea, dacă aveți timp și plăcere.

Lasă un răspuns