Doamna Lucia Hossu Longin a realizat de curând un film interviu despre Fericitul Anton Durcovici la care am fost invitat să particip oferind publicului larg cunoștințele mele despre episcopul martir al diecezei de Iași. Înainte de a vedea filmul, vă invit să citiți câteva considerații despre deviza pe care o avea țara noastră până în 1946 – Nihil sine Deo (Nimic nu este fără Dumnezeu) – pe care mons. Anton Durcovici a explicat-o la începutul lecției a V-a din Cursul de religie pentru intelectuali la 1 decembrie 1936 în fața creștinilor laici de la catedrala sf. Iosif din București.
«În dimineața acestei zile, acest locaș sfânt în care ne aflăm a răsunat de cântarea sărbătorească a imnului Te Deum laudamus … „Pe tine, Dumnezeule, te lăudăm” … A fost prinos de laudă și mulțumire către Cel Atotputernic pentru toate darurile pământești pe care el le-a hărăzit țării noastre, între care daruri nu a fost nicidecum cel mai mic stăpânirea liniștită a întregului teritoriu al României Mari. Dacă, cum spune așa de frumos deviza țării – Nihil sine Deo („Nimic nu este fără Dumnezeu” – nici acest mare dar nu ne-a venit fără Dumnezeu … Se cade deci să-i mulțumim și să-l lăudăm. Bunurile pământești însă nu sunt ultimul scop al omului și nici al unui popor, ci sunt mijloace pe care bunătatea și judecata preaînțeleaptă a Domnului ni le pune la dispoziție pentru a putea ajunge mai ușor la el, care este bunătatea esențială și fericirea veșnică. Nihil sine Deo trebuie luat și în sensul afirmativ: Omnia cum Deo („Toate cu Dumnezeu”). De aici reiese marea răspundere ce o are poporul întreg – și o avem și noi fiecare în parte – de a face uz de toate ce avem cu Dumnezeu, conform cu voința sa sfântă și înțeleaptă, spre lauda și mărirea lui. Însă cursul nostru de religie este și în cel mai înalt grad împlinirea unei datorii cetățenești, o contribuție, și nu cea mai mică, pentru fericirea adevărată a patriei noastre … pentru o Românie fericită cu Dumnezeu. Teologia, de fapt, ne învață a-l cunoaște pe Dumnezeu, a privi toate celelalte lucruri întrucât sunt de la el sau ne conduc la el. Ea nu este numai o simplă știință oarecare, ci este superioară tuturor științelor pur umane, atingând supremul grad în ordinea științelor: este înțelepciune, având ca obiect propriu-zis prima și ultima cauză, pe Dumnezeu.»
Din Anton Durcovici, Lecții tomiste despre Dumnezeu (1936-1940), ediție îngrijită de Wilhelm Dancă, Editura Sapientia, Iași 2008, p. 60.
Mai jos puteți să urmăriți filmul „Un episcop martir – Anton Durcovici”:
- 20 mai 2017
- Dancă Wilhelm
- 0 Comentarii