Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Doamne, vie împărăția ta în inima mea!

Dragi prieteni,

Sper ca predica despre via arendată viticultorilor să miște inimile ascultătorilor astfel încât să spună la sfârșit: „Doamne, vie împărăția ta în inima mea!” Înainte sau după ascultarea predicii, vă recomand să meditați cuvintele sfântului Augustin despre această invocație.

«Vie împărăția ta (Mt 6, 10). Cerem sau nu cerem lucrul acesta, (împărăția) cu siguranță va veni. De fapt, Dumnezeu are o împărăție eternă. A fost oare vreun moment când nu a domnit? În care clipă a început să domnească? De vreme ce împărăția sa nu are început, niciodată nu va avea și un sfârșit. Dar ca să știți că facem această rugăciune pentru noi și nu pentru Dumnezeu – fiindcă nu spunem: Vie împărăția ta, ca și cum ne-am dori ca Dumnezeu să domnească – noi vom fi împărăția sa, dacă având credință în el vom crește în colaborarea cu harul său. Toți cei credincioși, răscumpărați cu sângele Fiului său unic, vor fi împărăția sa.

Dar împărăția sa va veni când va avea loc învierea morților, pentru că atunci va veni chiar el în persoană. Și, după ce morții vor învia, îi va despărți – după cum spune el însuși – și-i va așeza pe unii la dreapta sa, iar pe alții la stânga sa. Celor care vor fi la dreapta sa le va spune: Veniți, binecuvântații Tatălui meu, intrați în stăpânirea împărăției (Mt 25, 34). Iată ce anume ne dorim când spunem: Vie împărăția ta, adică să vină în noi. Într-adevăr, dacă noi vom fi păcătoși, împărăția va veni în alții, nu în noi. Însă, dacă vom fi din numărul acelora care fac parte dintre membrele Fiului unic născut al lui Dumnezeu, împărăția sa va veni în noi și nu va întârzia. Oare rămân tot atâtea secole câte au trecut?

Apostolul Ioan spune: Copii, este ceasul de pe urmă (1 In 2, 18) Dar, dacă îl comparăm cu ziua cea mare, ceasul este lung; voi puteți să vedeți din câți ani este alcătuit acest ultim ceas. Totuși, pentru voi, acest ceas să fie ca pentru acela care, stând de veghe, adoarme, dar se trezește și domnește. Acum suntem treji, vom adormi când vom muri, dar la sfârșitul (lumii) vom învia și vom domni pentru totdeauna.»

Din Augustin, Discursul 57, 5.5, trad. Wilhelm Dancă

Mai jos puteți să ascultați predica din duminica XXVII, anul A:

  • 8 octombrie 2017

Comentariile sunt închise.