Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Christos Rege și corectitudinea politică astăzi

Cu ocazia sărbătorii „Christos Rege”, 24 noiembrie 2019, la catedrala sf. Iosif din București am meditat împreună cu credincioșii prezenți motivațiile instituirii acestei ocurențe liturgice. Această sărbătoare încheie anul liturgic, deci are rol de concluzie practică. Am subliniat, printre altele, că în 1925, când Papa Pius al XI-lea a înființat-o, a avut în gând un lucru delicat și important. Și anume, modul de a sluji al lui Christos Rege să fie temeiul în baza căruia Biserica să denunțe abuzurile politicului și să combată cu mijloace spirituale corectitudinea politică a vremii.

Printre alte finalități, sărbătoarea „Christos Rege” avea mai multe scopuri. Primul era acela de a-i asigura pe creștinii persecutați din cauza credinței lor că nu sunt singuri, că Biserica, Episcopul Romei și ceilalți credincioși din lumea liberă sunt cu ei.

Apoi să-i îndemne pe cei care își trăiau credința în țări conduse de dictatura fascistă sau comunistă să reziste. Papa le spunea prin această sărbătoare să nu-și piardă speranța, pentru că orice domnie, stăpânire, putere pământească trece, dar domnia lui Christos Rege durează în veci. Cine nu-și pierde speranța în fața persecutorilor acela subminează nu doar dictatura, care este vizibilă, ci corectitudinea politică de natură invizibilă din societatea în care trăiește.

În fine un alt scop era acela de a-i îndemna pe guvernanți să gândească modele de conducere după exemplul lui Christos Rege. După cum știm, Fiul lui Dumnezeu a venit în această lume nu ca să domnească, ci ca să-i slujească pe alții. Slujirea celorlalți este sensul oricărei guvernări politice. Dictatura soft a unor modele de gândire și comportament de sorginte relativistă și individualistă, dar și corectitudinea politică din zilele noastre încurajează guvernarea contra celor care i-au votat. Cu alte cuvinte astăzi se intră la guvernare nu pentru a-i sluji pe alții, ci ca guvernanții să fie slujiți.

Actualitatea sărbătorii „Christos Rege” este indiscutabilă. Asistăm azi la forme noi de dictatură și de corectitudine politică. De exemplu, democrația bazată pe număr sau cantitate, partide formate în jurul intereselor personale sau de grup, politici egalitariste care distrug gramatica sau ortografia susținând incluziune lingvistică, programe educaționale bazate pe teoriile gender etc. Opoziția față de aceste forme derapate de slujire publică se bazează nu doar pe educație, bun simț ci și pe credință. Credința ca răspuns la revelația creștină cunoaște și pune în practică măsura omului ca om. Această măsură divino-umană este Christos Rege, Fiul lui Dumnezeu întrupat. El este „Calea, Adevărul și Viața” (In 14, 6).

Mai multe detalii găsiți în predica postată mai jos.

  • 1 decembrie 2019

Lasă un răspuns