Wilhelm Dancă

Nihil sine Deo!
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul Omilie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare veche și trăită cu bucurie de credincioșii creștini din secolul al IV-lea și până în zilele noastre. Spun că este o sărbătoare celebrată cu bucurie și astăzi, pentru că așa arătau chipurile credincioșilor ce au participat în această duminică la sfânta liturghie din catedrala sf. Iosif la ora 12. 15: chipuri senine, zâmbitoare, liniștite, pătrunse de o bucurie sfântă. Deși a început vacanța pentru cei mici și multe familii au plecat la țară sau în alte locuri de recreere, catedrala era plină de lume.

Două lucruri mi-au rămas în suflet după terminarea liturghiei și încă mai meditez asupra lor. Le prezint în continuare cu speranța că veți interveni și dumneavoastră care ascultați omilia sau citiți aceste rânduri. Mai întâi, o doamnă care participase la liturghia de azi, cunoștință veche din parohia sf. Tereza a Pruncului Isus, mi-a spus că i-ar place ca la această liturghie de la 12.15 să intervină și corul, nu doar orga, atunci când este permis, evident. M-a întrebat dacă am ceva împotriva liturghiilor la care cântă corul, orga și alte instrumente. Am asigurat-o că nu am nimic împotrivă. „Dimpotrivă, îmi plac foarte mult”, i-am răspuns. „Și atunci de ce nu se cântă?”, a continuat fosta mea enoriașă pe un ton foarte hotărât. „Acesta a fost profilul liturghiei stabilit de Arhiepiscop și parohul catedralei cu mai mulți ani în urmă; și de atunci a rămas așa”, i-am zis. Doamna a intervenit repede: „Și ce? Nu se mai poate schimba? Dacă veți schimba profilul liturghiei, să știți, numai aici aș veni!”. „Voi încerca să-i spun Arhiepiscopului, dar trebuie să-i spuneți și dumneavoastră. Altfel, dacă cer numai eu, nu se va schimba nimic”, am continuat eu. „Ok. Așa voi face”, mi-a zis doamna și a plecat destul de nemulțumită. Da, cred că se poate schimba acest aspect al liturghiei de la 12.15, dacă și credincioșii vor să se schimbe.

Al doilea lucru care mi-a dat de gândit a fost grupul mic de voluntari al Ordinului Suveran de Malta din București pe care l-am văzut prezent la o mică recepție, tot azi, după sfânta liturghie de la 12.15. Printre voluntari am constat, cu multă satisfacție, totuși, că erau prezente și câteva studente de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București. Ordinul este religios și are ca zi națională 24 iunie – Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Numără circa 13.500 de membri în toată lumea. Sediul Ordinului se află la Roma, Italia. Misiunea Ordinului este sintetizată în acest moto-program: „Tuitio fidei et obsequium pauperum” („Apărarea credinței și asistență pentru cei săraci”). Toate activitățile lor se bazează pe voluntariat. Dar, din păcate, voluntarii sunt puțini. În societatea românească nu avem, deocamdată, o mentalitate în favoarea operelor de voluntariat. De aceea, vă invit să vă rugați cu mine ca sfântul Ioan Botezătorul să mijlocească credincioșilor din România gustul faptei de caritate ce se face din iubirea lui Cristos prezent în cei săraci și nevoiași!

Mai jos puteți să ascultați predica din 24 iunie 2018:

  • 24 iunie 2018

Lasă un răspuns